До 200-літнього ювілею українського художника та поета Тараса Григоровича Шевченка 10 квітня 2014 року струнно-щипковий відділ школи (спільно з теоретичним відділом) підготував лекцію-концерт на тему “Шевченко та кобзарство”.

Лектор Кожушко Лариса охопила три основні аспекти із життя та творчості митця — це його дитинство, навчання та перші мистецькі спроби, Віленський та Петербурзький періоди — навчання та робота в артілі В.Ширяєва, поетичний дебют у Гребінковому альманасі “Ластівка”, видання першої поетичної збірки “Кобзар”. Також глядачі мали можливість побачити слайди зі світлинами музеїв у Моринцях, Кирилівці, Вільшані, одних із перших малярських робіт Шевченка (“Погруддя жінки”, “Смерть Сократа”), автопортрети Т.Шевченка, І.Сошенка, А.Мокрицького, світлини Вільно, Петербурга та Софії Київської, а також українських струнно-щипкових інструментів (кобза-бандура-торбан) та світлини видатних кобзарів О.Вересая, Є.Адамцевича, Г.Хоткевича, а також сучасне фото — О.Кіндрачук грає на барикадах Майдану у Києві.

У концерті прозвучали пісні на вірші Т.Шевченка: муз. А.Філіпенка — “Тече вода із-за гаю” (уч. 2 кл. Пиглюк Андріана), муз. Я.Степового — “Вітер в гаї не гуляє” (уч. 3 кл. Василина Домашовець), “Якби мені черевики” (уч. 3 кл. Трохимчук Катерина), муз. В.Сидоренка — “У перетику ходила” (уч. 3 класу Вікторія Малішевська), муз. Т.Гриценка — “Ой зацвіла калинонька” (уч. 5 кл. Демчина Василина), а також авторські твори: сл. і муз. І.Шевчук — “Дорогий Тарасе” (уч. 2 класу Бабій Соломія), сл. І.Неходи, муз. О.Вільгуцької — “Шевченкова верба” (уч. 3 кл. Дзень Анна).

Завершив захід ансамбль бандуристів під орудою Галини Віхоть. У виконанні ансамблю прозвучали: “Поклін тобі, Тарасе” (обр.О.Вільгуцької) та сл. І муз. Н.Рубальської (аранжування М.Залізняк) “Добрий день, матусю Україно”.

Підготували концертну програму викладачі струнно-щипкового відділу: Галина Прибула, Ірина Бошко, Марія Веселівська та Галина Віхоть. Технічне забезпечення здійснив Андрій Іванюра.